{ "title": "Regl Sancısı", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-sancisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:56:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Regl sancısı, pek kadının yakındığı bir sorundur. Kadınların yaşamının herhangi bir döneminde regl sancısı çekmesi kaçınılmazdır. Bunun olması engellenemese de bazı tedbirler sayesinde sancı hafifletilebilir. Regl sancısı âdet kanamasının öncesinde ya da kanama sırasında ortaya çıkabilir. Kasıklarda oluşan rahatsızlıkla, kramp gibi ağrıyla yaşanan sorun dismenore veya menstrual kramp şeklinde adlandırılır. Ayrıca dismonero primer, dismonero sekonder şeklinde sınıflandırılır. Sancının hafifletilmesi için hangi sınıftan olduğu tespit edilmelidir.

Regl sancısı türleri

Dismonero primer regl sancısı: bu tür sancı âdet kanamasının ilk başlangıcından 1-2 yıl içinde ortaya çıkar. Sancının kırklı yaşlara kadar etkili olduğu görülür. Nadiren kadının ilk doğumundan sonra ortaya çıkabilir. Bu regl sancısı rahimde ağrı ve kasılma etkisi yaratan prostaglandin maddesindeki artıştan kaynaklanır. Genellikle âdet kanamasından 1-2 gün önce başlar, kanamanın ilk gününde artar, daha sonra hafifleyerek sona erer. En belirgin özelliği karnın altındaki aralıklı krampların olmasıdır. Sancı böyle tek bir bölgede yoğunlaşır, bazı hallerde sırt, kasık, bel ve vulvaya doğru etkili olur. Kadınlarda bulantı ve kusma, terleme, iştahsızlık, baş ağrısı, baygınlık, kabızlık, halsizlik gibi etkilerde oluşabilir.

Regl sancısı neden olur?

Adet görme mekanizmasındaki rahim kasılmaları kadında bu şekilde regl sancısı olarak hissedilir. Rahim kasılması adetle birlikte rahim içi tabakasının dışarıya atılması aşamasında kanamanın kontrol altında tutulmasını sağlar. Kasılma sırasında prostaglandin denilen maddeler rahimde salgılanır. Regl sancısı bu maddelerin gereğinden fazla salgılanması ya da kadında bu maddelere karşı olan hassasiyet yüzünden olur. Yumurtlamadan sonra salgılanan bu maddeler yüzünden sancı adetten önce başlar, âdet kanaması biterken de sona erer. Bir anlamda kadındaki yumurtlamanın belirtisidir. Nadiren rahim ağzı girişinin, enfeksiyondan, kürtaj gibi etkenlerden daralması da kanın dışa atılmasını zorlaştırdığından ya da rahim içi araçlardan da regl sancısı ortaya çıkabilir.

Regl sancısı belirtileri nelerdir?

Regl sancısı karnın altında oluşan kramp tarzı ağrının tanımlamasıdır. Baş ağrısı, bulantı ve kusma, sırt ağrısı, bacak içlerinde ağrı gibi belirtilerde buna eşlik edebilir. Bazı kadınlarda buna adet öncesi gerginlik sendromu da eşlik eder. Bu durum kadınların %10-15 oranında gündelik yaşamındaki aktiviteleri kısıtlayabilir. Çünkü sancılar dayanılmaz seviyede ortaya çıkar. Regl sancısı sırasında kadının normal âdet kanaması olmuyorsa, her zamankinden şiddetli ve değişik ağrı oluyorsa, sancı 2-3 günden fazla etkili oluyorsa, mutlaka sağlık kontrolünden geçilmesi gerekir.

Dismonero sekonder regl sancısı: bu tür sancıda patolojik bir etkenin varlığı söz konusudur. Genellikle kızlık zarının doğuştan kapalı olması, rahim anomalileri ile sonradan oluşan hastalıklar bunda etkili olabilir. Böyle sancılar genellikle genç kızlarda oluşur. Buna sebep olan etkenler ise.
Regl sancısı normal ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınıyorsa, herhangi bir jinekolojik değerlendirmeye gerek kalmaz. Ancak kadının yaşamını olumsuz etkiliyorsa, mutlaka altta yatan etken tespit edilmeli ve buna uygun bir tedavi uygulanmalıdır.
" } ] }