{ "title": "Regl Nedir", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 14:50:36", "author": "Alisa", "article": [ { "article": "
Regl nedir? Regl döngüsü sağlıklı kadınlarda 21-28 gün arasında olmaktadır. Adet döngüsü; tüm bayanları ilgilendiren ve düzenli olması genel sağılığı da alâkadar eden bayansal çevrim zamanlarıdır. Adet düzenli olduğu vakit yumurtlamanın düzenli olduğu düşünülür ve doğurganlık döneminde bebek sahibi olabilmek daha kolay görünmektedir. Aylık çevrim her bayanda farklı zamanları ifade edebilir. Genetik faktörler, hormonsal sebepler yahut başka rahatsızlıklardan dolayı bu zamanda farklılıklar olabilir. Bazı bayanlarda normal olarak döngü 40 günde bire kadar çıkabilmektedir. Herhangi bir nedene bağlı olmaksızın düzen bu şekilde sağlanmışsa bu döngü vücuda zarar vermeyecek ve rutini bu şekilde olacaktır.

Regl Dönemi ve bu Süreçte Yaşananlar

Kadınlar genç kızlık dönemlerinde (Ortalama 10-15 yaşlarında iken) rahim iç tarafında gelişmiş bir yumurta ile adet dönemine başlarlar. Döllenme olmadığı vakit rahim iç tarafında bulunan ve yapışan tabaka, damarlar aracılığı ile beslenir. Gelişimini tamamlayan yumurta hücresi yerini yeni gelecek olan dokuya teslim ederek dökülmeye başlar ve bu süreçte kadın bedeninden dışarı kan atılır. Atılan bu kan adet kanı olarak bilinir ve yerini yeni ayki döngüye bırakmak üzere vücutta görevini bitirerek son bulur. Bu periyot menstrüasyon sürecidir ve menopoz dönemine kadar düzenli olması beklenir.

Regl Dönemi ve Beslenme Çizelgesi

Ödemin Azaltılması İçin Beslenme Önerileri
Tüketilmemesi Gereken Besin Grubu ve Ödemi Çoğaltacak Besin Maddeleri
Regl Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Genel Sağlık Kuralları
Regl Belirtileri Nelerdir?
Gebelik ve Regl İlişkisi Nedir?

Ergenliği bitirmiş ve olgunluğa erişmiş bayanlar için artık adet düzeni oluşmuş ve ortalama olarak 25 ila 35 günlük aralarla adet düzeni gerçekleşmiş olacaktır. Hormonsal bozukluklar, stres, mevsimsel değişim, hava değişimi, kullanılan ilaçlar ve bazı rahatsızlıklar geçici olarak adet düzensizliğine sebep verebilir. Bu süreçler atlatıldıktan sonra regl düzeni yeniden kazanılacaktır.

Gebe kalınması için istenen süreçlerde adet düzeninin olması önemlidir. Çünkü bebek isteyen çiftler için adet döngüsünün orta kuşağı önemli olacaktır. Adet kanının atılmasından sonra gün sayılıp yumurtlama dönemi ortalama değerle tespit edilebilir. 11. Gün ve 16. Günler arası, bir kadının gebe kalabilmesi için şartlar en uygun zamanlardır. En çok da gebeliğin zor sağlandığı çiftlerde 12. Gün ve 14. Gün gibi günler baz alınarak cinsel ilişki tavsiye edilmektedir.

Söz gelimi gebelik elde edilmiş ise o ay vücutta oluşan yumurta hücresi döllenmiş olacak ve vücut dışına kan olarak atılmayacaktır. (Bazı gebelerde embriyo tutunma aşamasında iken hafif kanama olması normal kabul görülebilir. Ancak büyük bir çoğunluğun yaşayacağı adet gecikmesi, gebeliğin en belirgin ifadesidir.) Sonrasında anne için regl düzeni kalmayacak ve bebek doğup lohusalık süreci geçene değin bu konu sekteye uğrayacaktır.

Regl ve Menopoz İlişkisi Nedir?

Bayanlar genç erişkinliklerinde doğurgan dönemdedirler ve döngüleri normal seyirde düzenlidir. Her bayanda farklı olmakla beraber 50li yaşlara ulaşıldığı vakit hormon değişimi başlayacak ve yumurta hücresi üretimi son bulacaktır. Bu değişim kadınlar için devrim niteliğindedir ve tüm beden farklılaşış yaşayacaktır. Östrojen seviyesi değişecek, kalsiyum ihtiyacı artacak, hastalıklara yakalanma ihtimali daha çok gündeme gelecektir.

Menopoza girileceği vakit kadınlar, regl dönemlerini uzun aralıklarla yaşarlar. Kimi zamanda ara kanamaları da yaşanabilir. Ancak vücut tamamen menopoza girmiş ve artık regl dönemi son bulmuş ise; kanama normal kabul görmeyecek ve miyom- polip gibi oluşumların varlığı düşünülebilecektir.
" } ] }