{ "title": "Regl Gecikmesinin Nedenleri", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-gecikmesinin-nedenleri.jpg", "date": "19.01.2024 12:43:03", "author": "Tardu", "article": [ { "article": "
Regl gecikmesinin yılda bir iki defa yaşanması uzmanlar tarafından normal karşılanmaktadır. Ancak gecikme birkaç ay devamlılığını sürdürüyorsa mutlaka alta yatan nedenin tespiti için bir doktora başvurulmalıdır. Adet düzensizliğinin altında yatan nedeni tespit edebilmek için kişinin değerleri detaylı bir şekilde incelenir.

Regl gecikmesini ilk adet görmeye başlayan genç kızların ilk bir yıl yaşaması normaldir. Regl kanamalarının normal seyretmesi için kanamayı gerçekleştiren hormonların düzen içinde olması gerekir. Regl döneminin sona yaklaştığı dönemlerde oluşan gecikmeler yine normal olarak kabul görmektedir. Menopoz dönemi öncesi regl gecikmesi yaşamak mümkündür. Menopoz dönemini tanımlayabilmek için son adet döneminden sonra bir yıl boyunca hiç adet olmamak gerekir. Bu bir yıllık sürede hiç adet olmayan kadınlara menopoz teşhisi konulabilir.

Regl gecikmesi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Gebelik söz konusu olmayan, bebek emzirmeyen ve menopoza henüz girmemiş kadınlarda yaşanan regl gecikmelerinde eğer kanama 3 ay boyunca olmamışsa anormal bir durum söz konusudur.

Regl Gecikmesine Neden Olan Faktörler Şu Şekilde Sıralanabilir

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları içeriklerinde östrojen ve progesteron hormonlarını barındırmaktadır. Bu tür haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasını engelleyerek gebe kalmayı önler. Doğum kontrol hapı kullanıyor olmak ya da bırakmak regl gecikmesine yol açabilir. Regl kanamalarının düzene girmesi hapın bırakılması ile 6 ay kadar sürebilir.

Stres: Fazla kilo ya da zayıflık, düzensiz beslenme, ağır aktiviteler, sinir, bazı hastalıklar ve günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar regl gecikmesine neden olan faktörlerdir.

Endometriozis: Rahmi saran ve her regl kanaması ile dışarı atılan endometriyal doku, Rahim haricinde başka bir alana konumlandığında 'endometriozis' sorunu ile karşı karşıya kalınır. Endometriozis rahim haricinde, karın boşluğu, bağırsak, fallop tüpleri, yumurtalık gibi alanlarda gelişebilir. Bu gibi durumlarda kadında regl gecikmesi yaşanabilir.

Polistik Over Sendromu: Polistik over sendromu olan kadınlarda yumurtalıklar anormal şekilde androjen hormonu salgılar. Bu nedenle sıvı dolu kesecikler meydana gelebilir. Anormal şekilde salgılanan androjen hormonu yumurtaların gelişmesini engeller ve regl gecikmesine neden olur.

Pelvik Enfeksiyonları: Kadının üreme fonksiyonunu olumsuz etkileyen 'iltihaplı pelvik'bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Cinsel birliktelik anında vajinaya geçiş yapan bakteriler, kadında üreme sistemine yayılarak regl gecikmesine neden olabilir.

Yumurtalık Yetersizliği: Yumurtalık yetersizliği daha çok 40 yaş altı kadınlarda, yumurtalıkların görevlerini tam olarak yerine getirmemesi olarak tanımlanabilir. Bu gibi durumlarda regl gecikmesi yaşanabildiği gibi âdet kanaması hiç oluşmayabilir.

Gebelik: Düzenli cinsel hayatı olan kadınların regl gecikmesi ile karşılaştığında ilk akıllarına gelen olasılık muhtemel hamilelik şüphesidir. Gebelik çoğu zaman regl gecikmesine neden olsa da her gecikme için gebelik sorumlu değildir. Gecikmenin gebelikten dolayı oluşup oluşmadığını anlamak için gebelik testi yapılmalıdır.

Şok Diyetler: Regl gecikmeleri kilo vermek amacı ile yapılan ağır diyet programları nedeni ile oluşabilir. Yapılan diyet nedeni ile adet döngüsünde vücudun ihtiyaç duyduğu, mineral ve vitaminler yetersiz kalır ve regl gecikmesi yaşanabilir.

Regl Gecikmesine Neden Olan Diğer Faktörler
" } ] }