{ "title": "Regl Düzensizliği", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-duzensizligi.jpg", "date": "21.01.2024 17:19:19", "author": "CANSU SİCİMOĞLU", "article": [ { "article": "
Regl Düzensizliği, Regl dönemi ayda bir 4-7 gün arası sürer. 21-35 günde bir regl olunması normal kabul edilir. Kadınlar yılda 12 defa regl olur. İki eksiği ya da iki fazlası olabilir. Regl düzensizliğine de bu değerlere bakılarak karar verilir. Regl düzensizliğini belirleyebilmek için hangi tarihlerde regl gördüğünün not alınması gerekir. Regl döneminde kanamanın normalden çok hafif ya da fazla olması da düzensiz regl dönemi olarak kabul edilir. Regl görmeye başlayan bir bayanın ilk yıllarında düzensiz olması normaldir. Reglin normal zaman dilimine girebilmesi için, regl olmayı sağlayan hormonların dengeye girmesi gerekir, bu da en geç iki yıl içerisinde olur. Aynı durum menopoz döneminde de geçerlidir. Menopoz dönemi, son regl döneminden 12 ay sonra başlar. Regl düzensizliği olağan şeyler dışında sağlık koşullarından kaynaklı bir rahatsızlıktan ileri geliyor da olabilir. Bu sebepten ötürü sık sık regl düzensizliği yaşayan kişi nedeninin belirlenebilmesi ve gerekli tedavinin bir an önce başlatılması için doktora görünmesi gerekir. Hamilelik durumu söz konusu ise regl görünmez. Doğumdan sonra bebeğinizi emziriyorsanız düzensiz regl olabilirsiniz. Bazı kimseler emzirdiği sürece regl görmez. Bir kız çocuğunun 16 yaşına kadar regl görmesi gerekir. Regl olmazsa eğer, regl görmeme ile karşılaşabilir.

Regl düzensizliğinin nedenleri; Aşırı kilo alıp, aşırı zayıflama, diyabet, siroz, dengesiz beslenme, sağlıksız diyet programları, aşırı stres, hayatınızda yaşanan olağan dışı olalar karşısında yaşadığınız depresif durumlarda regl düzensizliğine yol açar.

Rahimde çıkan miyomlar. Miyomlar, rahim duvarında bulunan genelde iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar regl döneminde ağır kanama ve ağrıya sebep olur. Miyomun ileri safhalarında ilaçla tedavi edilemeyecek durumda ameliyatla rahmin tamamı alınabilir.

Cinsel yolla bakteriler rahme bulaşır bu da regl düzensizliğine sebep olur. Bu bakterilerin belirtileri; ağrı, ateş, ishal, kusma ve yoğun vajinal akıntıdır.

Polikistik over sendromunda yumurtalıklar normalden fazla erkeklik hormonu ürettiğinden kist oluşur. Fazla miktarda olan erkeklik hormonu yumurtaların gelişmesini ve atılmasını önler. Regl düzensizliği yanında vücutta kıllanma, sivilce oluşur.

Doğum kontrol hapları hamile kalmamak için kullanılan haplardır. Bu ilaçlar da doğrudan yumurtalıklar üzerinde etkilidir. Bu haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasına engel olur. Bu hapları kullanmakta, bırakmakta regl düzensizliğine sebep olur. Doğum kontrol hapı kullanan birinin bu hapları bıraktıktan en fazla 6 ay sonra regl düzensizliğinin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.

Regl düzensizliği tedavisi; Hormonlardan kaynaklı ise hormon düzenleyici tedavi başlatılır, eğer hormon kaynaklı değil başka bir sebebi varsa o nedene bağlı iyileştirme uygulanır. Regl düzensizliğine sebep olacak hastalıklar ortadan kalktıktan sonra normale dönecektir.
" } ] }