{ "title": "Regl Dönemi", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-donemi(1).jpg", "date": "21.01.2024 15:18:43", "author": "Nihayet", "article": [ { "article": "Regl dönemi; regl, adet, hayız, menstrüasyon isimleriyle bilinen kadınlara ait fizyolojik bir olaydır. Halk arasında aybaşı olarak isimlendirilir. Yalnızca insansılara özgü olmayıp, bazı gelişmiş primat türlerinde de görülmektedir. Bu dönemde rahimde oluşan döllenmemiş yumurtaların ve rahim içinde oluşturulan besleyici doku ve damarların kanama yoluyla atılması gerçekleşir. Yaklaşık 28 günlük periyotlarla devam eden bir döngü olup, ergenlik çağıyla başlar ve menopoz denilen doğurganlığın son bulması dönemine kadar düzenli olarak devam eder. Gebelik süresi boyunca regl hali gerçekleşmez.

Reglin Sebebi

Regl döneminin kadın tarafından sürekli tecrübe edilmesi kişinin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Ergenlik döneminde doğurganlık kazanıldığında döllenmeden sonra yumurtanın rahim içine yapışarak beslenmesi için rahim içi damar ve doku sistemi oluşur. Bu süreç döllenme gerçekleşmediği takdirde söz konusu damar ve dokuların ve aynı zamanda döllenmemiş yumurtaların vajina yoluyla dışarı atılması şeklinde tamamlanır. Bu olaya regl düzeni ve bahsedilen damar, doku ve yumurtaların dışarı atımı olayına da regl kanaması denir. Rahim, her bir döngüde kendisini yeni bir döllenme ve hamilelik için hazırlar.

Regl Döngüsü

Regl döngüsü ortalama 28 gün olmasına rağmen yetişkinlerde 21 ile 35 gün arası, genç kızlarda ise 21 ile 45 gün arası normal sayılır. Bu döngü yaş ilerledikçe daha kısalmaya ve düzenli bir hal almaya başlar.

Regl Dönemi Süresi

Regl dönemi normal süresi 3 ile 5 gün arasıdır. Fakat, 2 ile 7 gün arası da normal kabul edilmektedir. Bu süreleri aşan durumlarda kesinlikle kadın hastalıkları doktoruna başvurmak gerekir. Regl dönemi her seferinde aynı şekilde yaşanmayabilir. Farklı miktarlarda kan, vücuttan dışarı atılmaktadır. Bu kan miktarına göre regli, hafif, orta veya ağır olarak tanımlamak mümkündür.

İlk Regl Dönemi

Regl dönemi ilk olarak ortalama 12 yaş civarında görülmektedir. Fakat, 8 ile 15 yaş aralığında görülmesi de mümkün ve oldukça doğaldır. Regl döneminin, başladıktan sonra her bir döngüsünde ve kişiden kişiye farklılık göstermesiyle beraber, başlangıç zamanı da kişinin metabolizmasına ve fizyolojik yapısına göre oldukça değişiktir. Farklı coğrafyalarda farklı başlangıç yaş ortalamaları mevcuttur. 15 yaşına kadar adet görülmemesi durumunda doktora başvurmak gerekir.

Sancılı Regl Dönemi

Kadınların neredeyse yarısında görülen zaman zaman tekrar eden bir durumdur. Belirtileri bel ve baş ağrısı olarak görülür. Rahim kaslarının kanamayı kontrol etmek için kasılması, karın alt bölgelerinde ve kasıkta ağrı olarak hissedilir. Regl döneminde sancıyı azaltmak için bölgeye masaj yapmak oldukça faydalıdır. Aynı zamanda bu dönemde teyin ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması ve yorucu işler yapılmaması gerekir.
" } ] }