{ "title": "Regl Ağrı Kesici", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/regl-agri-kesici.jpg", "date": "19.01.2024 19:54:41", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Regl ağrı kesici, şiddetli regl ağrıları (Dismenore) regl görülen ilk yıllardan itibaren sık sık her ay yaşanan bir problem olabileceği gibi kimileri için de önceleri yok iken ilerleyen yıllarda bir anda başlayan bir sorun olabilir. Her iki durumda da kişinin kendi kendine ağrısını hafifletmek için alabileceği bazı önlemler ile tıbbi olarak uygulanan bazı ağrı kesiciler mevcuttur. Regl sancısı ağrı kesiciler ile dönemi geçiştirebilir fakat, ciddi ve sürekli görülen regl sancıları mutlaka altta yatan bir patolojinin olduğu açısından değerlendirilmelidir ve varsa nedene yönelik tedavisi uygulanmalıdır.

İlaç tedavisi: Regl ağrıları için uygulanan ilaç tedavilerinin başında gelen non-steroid antienflamatuvar gruptan ağrı kesici ilaçlardır, özellikle de naproksen sodyum ve ketopreofen içerenler tavsiye edilir. Regl ağrılarına sebep olan prostaglandinlerin üretimini azalttıkları için yararlı olurlar. Bu tür ağrı kesici ilaçların regl sancıları başlamadan 1 - 2 gün önce alınması ve regl döneminde almaya devam edilmesi daha yararlı olacaktır. Kişiler genellikle reglin ve ağrının başlayacağı günü az çok tahmin edebilir ve bir gün önceden ağrı kesici almaya başlayabilirler. Bu ilaçları kullandığı zaman mide ülseri olanların dikkat etmeleri gerekir, mide üzerinde yan etkileri olabilir. Regl ağrı kesici ilaçlar kişinin kanamasını azaltabilir fakat bunun bir zararı yoktur. Regl kanamasının ağrı kesiciler ile azalmasının halk arasında sanılanın aksine herhangi bir sakıncası yoktur.

Regl ağrı kesici ilaçların yeterli durumlarda daha az yapılan ilaç tedavisi de doğum kontrol hapları ile yapılan tedavidir. Doğum kontrol hapları (Oral kontraseptifler) yumurtlamaya (Ovulasyona) engel olur. Regl ağrılarının oluşmasında yumurtlama olması da ayrı bir faktördür. Bu sayede doğum kontrol hapları regl ağrılarını azaltabilir. Tabi bu tedavi seçeneği ancak ve ancak çocuk istemi olmayan kişilerde uygulanabilir.

İlaç dışı regl ağrı kesici yöntemler

Özellikle orta yaşlarda sonradan gelişmekte olan regl ağrılarında laparoskopi ya da diğer tanısal yöntemler ile neden olan endometriozis, myom, polip, yumurtalık kisti ve benzeri bir patoloji saptanmış ise buna yönelik bir ameliyat tedavisi uygulanabilir. Ağrıya sebep olan hastanın spiral kullanmasıysa spiral çekilebilir.

Bunun dışıdna günümüzde pek çok uygulanmayan eski yıllarda denenmiş olan uterosakral sinir transeksiyonu (Rahme doğru giden sinirlerin ameliyatla kesilmesi) gibi yöntemler de vardır. Çok şiddetli ve hiçbir tedaviye yanıt vermeyen ısrarlı regl ağrılarda rahim ve yumurtalıkların ameliyatla alınması son bir çare olsa da pratikte pek gerekli olmaz.

Ayrıca genç kızlarda görülen regl ağrılarının reglin ne olduğu konusunda bilgisi az olan ve bu tecrübesizlikten dolayı korku ve endişe yaşamakta olan kızlarda daha çok görüldüğü saptanmıştır. Bu kişiler regl konusunda aileleri tarafından bilgilendirilmemişlerdir hatta yanlış bir şekilde regl kanamasının pis, kirli olduğuna inanmışlardır. Bu kişilerin regl mekanizmaları ve regl kanamasının ne olduğu hakkında bilgilendirilmeleri de rahatlamalarını ve ağrılarının daha fazla azalmasını sağlayacaktır.
" } ] }