{ "title": "Kadınlarda Regl Dönemi", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/kadinlarda-regl-donemi.jpg", "date": "21.01.2024 17:29:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kadınlarda Regl dönemi, Regl, kadınların aylık olarak yaşadığı kanamaya verilen addır. Regl olduğunuzda vücudunuz rahminizin astarını kanama yolu ile döker. Regl kanı, rahim boynundaki küçük açıklıktan geçerek, rahim içerisinden akar ve vajina yoluyla vücuttan dışarı atılır. Çoğu adet döngüsü ortalama en az üç gün en fazla bir hafta kadar sürer. Regl zamanınızda, kalınlaşan rahim duvarlarınız ve fazla kan regl sayesinde vajinanızdan dökülür. Vajinadan gelen kan miktarına göre regl döneminiz hafif, orta veya yoğun kanamalı olabilmektedir.

Regl döneminde yaşanan kanamaların bir düzen içerisinde oluşmaya başladığı döneme adet döngüsü denir. Her kadın için düzenli adet olmak vücutları için çok önemlidir. Çünkü bu durumun gerçekleşmesi vücudun sağlıklı bir şekilde çalıştığının göstergesidir. Regl, sağlıklı bir vücuda sahip olmanız için hormon adı verilen önemli kimyasallar sağlayarak, vücudunuzu her ay hamileliğe yani gebe kalmaya hazırlar. Regl olmadaki döngü, bir adetin başladığı günden sonraki gelecek olan adetin başladığı güne kadar olan zaman diliminden ibarettir. Ortalama her kadında gerçekleşen adet döngüsü süresi yirmi sekiz gündür. Döngüler yetişkin olan kadınlarda yirmi bir günden otuz beş güne, genç kızlarda ise yirmi bir günden kırk beş güne kadar değişkenlik gösterebilmektedir.

Kadınlarda Regl döngüsünü bir ay boyunca salgılanan hormonların azalan veya artan seviyeleri kontrol eder. Regl döngüsü esnasında yani döngünün ilk yarısında kadınlık hormonu yükselmeye başlar ve bu durum, özellikle güçlü kemikleriniz olmasına, sağlıklı olmanıza ve yaşlandıkça kemiklerinizin güçlü kalmasına yardımcı olduğundan çok önemlidir. Kadınlık hormonunun bir diğer adı da östrojendir. Östrojen hormonu ayrıca her kadının rahim astarının yenilenmesine yardımcı olurken astarın kalınlaşmasını da sağlar. Bu rahim astarı aynı zamanda hamilelik olduğunda bebeğin olduğu embriyo besler. Rahmin astarının büyümesi ile, yumurtalıklardan herhangi bir tanesinde bir ovum ya da yumurta olgunlaşmaya başlar. Ortalama her kadındaki yirmi sekiz günlük olan döngünün ortalama olarak on dördüncü gününde yumurta yumurtalıktan ayrılır. Bu olaya ovulasyon yani yumurtlama denir. Oluşan yumurta, yumurtalıktan ayrıldıktan sonra fallop tüpleri boyunca rahme doğru ilerleyerek, hormon seviyelerini yükseltir ve döl yatağının hamilelik için hazırlanmasına yardımcı olur. Bir kadının en fazla hamile kalma olasılığı yumurtlamanın olduğu gün veya üç gün öncesidir.

Kadınlarda Regl dönemi demek aslında doğurganlık özelliğinin bir yansıması demektir. Gerçi her adet yani regl gören kişide hamile kalır; diye bir durumda söz konusu değildir. Regl döngüsü olduğu halde rahimde yumurtalık üretememek kısırlığa neden olmaktadır. Bu durumda Regl olsanız bile bir bebek sahibi olamayabilirsiniz. Ama Regl döneminin kadında gerçekleşen döngüsü yumurtlama ve bu yumurtaların her ay tazelenmesi anlamına gelir. Eğer gereken şekilde yumurtlama işlevini gerçekleştiremeyen kadınlarda oluşan bir kanama var ise bu kanama rahim astarının zedelenmesi ile oluşan bir kanamadır. O yüzdende her kadının hayatı boyunca yaşayacağı bu döngü hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir. Eski dönemlerden beri ülkemizde Regl ayıp olduğu düşülen bir yapı olmasına rağmen günümüzde bu baskı duvarları yıkılmaya başlamıştır. Her annenin kızına bu bilgileri paylaşması bu dönemin oluşma esnasında daha rahat ve kolay geçirmesinde önemi büyüktür. Sağlıkla kalın.
" } ] }