{ "title": "Hamilelikte Regl", "image": "https://www.regl.gen.tr/images/hamilelikte-regl.jpg", "date": "23.01.2024 06:10:52", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Regl, Bazı kadınların hamile kaldıktan sonra da bir veya birkaç kez daha regli kanamalarının gerçekleştiğini beyan ederler. Hamilelik meydana geldikten sonra menstürasyon yani regl görülmez. Ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan impaired implantasyon kanaması adı altında lekeler şeklinde embriyonun rahime yerleşmesine bağlı olarak görülebilir. Çoğu hamile kadın bu kanamaları regl kanamalarıyla bağdaştırmaktadır.

Fakat hamilelik sürecinde meydana gelen kanamalar aslında düşük olma ihtimali karşısında görülür. Bunların regl kanamasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bu sebeple hamilelik süresince meydana gelen bu gibi kanamalarda mutlaka vakit geçirmeden doktora gitmeliyiz. Hamilelikte gerçekleşen her kanama regl kanaması değildir. Hamilelik sürecinin her aşamasında çeşitli sebeplerden dolayı kanamalar olabilir. Hatta hamile olmayan kadınlarda bile görülen her kanama regl kanaması değildir.

Hamile olan veya olmayan her kadında rahim ağzındaki serviks bir hastalığa bağlı olarak kanamalar yapabilir. Bu sebeple her kanamanın regl kanaması olunmadığının çok iyi bilinmesi gerekir. Tanı ve teşhis için ise Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Hamileliğin başlaması ile embriyonun rahime tutunma aşamalarında kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar regl kanaması değil üstüne görme olarak adlandırılan kanamalardır.

Hamilelikte Regl Nedir? Üstüne Görme Ne Anlama Gelir?

Yani hamile olan anne adaylarında görülen renkli kanamasından bağımsız yaşanan kanamalara denir. Kadınların regl tarihinden hemen sonra hamile olduklarının farkına varmadan aşağı, yukarı bir sonraki regl süresini denk gelen renkli kanamalarına benzeyen bu sebeple de regl gördüğünü zannedilen bir durumdur.

Bu kanama sanılanın aksine anne adayı hamileliğe bağlı olarak yaşamaktadır. Üstüne görme olarak isimlendirilen bu kanama gebelik döneminde rahim yatağında kendine yer bulmaya çalışan bebeğin bölgede bulunan damarlara etkisi ile oluşmaktadır.

Üstüne görme regl kanamasının yoğunluğu ve rengine göre daha farklı bir yapıya sahiptir. Üstüne görme ve normal âdet kanamasından çok daha hafif ve daha düzensiz bir biçim ve şekilde gerçekleşmektedir. Bu kanama genelde döllenmeden ortalama 10 gün sonra görülebilir ve her zaman anne adayı tarafından çok farkında olunmaz.

Hamilelik Süresince Meydana Gelen Kanamaların Sebepleri?

Hamilelik dönemlerinde birtakım sebeplerden dolayı kanamalar gerçekleşebilir. Bu kanamaları kesinlikle regl kanamasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bu nedenle hamilelik sürecini etkileyen bir durum söz konusu olacağı için mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir. Hamilelik döneminde meydana gelen kanamalar ve sebepleri.

Üstüne Görme: Hamileliğin oluşumu sürecinde yaşanan birtakım nedenlere bağlı olarak görülür.

Düşük: Embriyonun rahime tutunmasını engelleyen faktörler olabileceğinden düşük tehlikesinin habercisi olarak görülebilir.

Servikal Enfeksiyon Kanaması: Serviks alanında meydana gelebilecek olan enfeksiyona bağlı olarak hamileliği etkileyen bir kanama durumudur.

Rahim Kaynaklı: Rahimde meydana gelecek olan lezyon veya yaraya bağlı olarak kanamalar olabilir.

Plasenta: Plasentanın yeri itibariyle hamileliği olumsuz yönde etkileyen kanamalar oluşabilir.

Üstüne Görmenin Görmenin Hamileliğe Etkisi Var mı?

Embriyonun rahim yatağına yerleşmesi sonucunda ortam koşullarının değişimi üstüne görme olarak adlandırılan kanamaya sebep olur. Hamilelik sonucu gerçekleşmesinin yanı sıra hamileliğe ve bebeğe bir zararı yoktur.

Üstüne görmenin dezavantajı anne adayının hamile olduğunu fark edememesinden dolayı gebelik için tehlikeli durumlar oluşturan davranışlarda bulunabilir. Hamileliğin farkında olmayan bir anne adayı günlük yaşam tarzına devam ederek radyasyona maruz kalabilir, ilaç kullanabilir, bir diğer dezavantajı da çocuk istemeyen anne adaylarının gebelikleri geç fark ettikleri için müdahale edememelerine sebep olmasıdır.

Bundan dolayı hamile kalma olasılığınız var ise bu dönemlerde yaşayacağınız her türlü kanama durumunu doktorunuza danışmanız da yarar sağlayacaktır. Doktorunuz kanamanın meydana getirdiği durumları inceleyerek hem gebelik hem de bir hastalığın sebebi olup olmadığını tespit edecektir. Eğer üstüne görme durumunuz var ise gebeliğe devam etmeniz isteğiniz doğrultusunda hamilelik süreci takibine başlanmalıdır.
" } ] }